Visie

De Kleine beer staat voor liefdevol Gastoudershap. Ik kijk wat het kind nodig heeft en speel daar op in. Ik geef ze de kans om dingen uit te proberen, fantasie te laten stromen en samenspel te laten groeien. 

Als een kind wil tekenen of schilderen, dan kan dat. Het tekenmateriaal staat altijd klaar. Als een kind met deeg wil kneden kan dat. Weer of geen weer, we gaan naar buiten en er mag altijd naar hartenlust gekliederd worden met water en zand.

De dag heeft een vast ritme rondom spelen, zingen, eten en slapen, wat de kinderen een gevoel van herkenning en veiligheid geeft. 

Het wennen aan en het kennen van het ritme heeft tijd nodig, maar geeft daarna het vertrouwen dat het goed komt. Afscheid nemen kan in het begin lastig zijn en dat is goed, want dat geeft alleen maar gehechtheid aan. Het kind moet het vertrouwen krijgen dat je weg gaat, maar ook dat je altijd weer terug komt. Het wennen moeten we dan ook zorgvuldig invullen. We beginnen met minimaal 2 keer een halve dag voordat we starten met hele dagen. Natuurlijk kijken we hierbij altijd naar de behoefte van je kind en passen we het wenschema indien nodig aan. Graag kom ik in het begin ook een keer bij jullie thuis, om te weten waar jullie kind vandaan komt, dat is voor de kinderen en mijn beeldvorming erg fijn.

Mijn intentie is om jonge kinderen te zien in wie ze zijn. Ze te helpen omgaan met hun innerlijke wereld door de ervaringen die ze opdoen, in verbondenheid met zichzelf en met hun buitenwereld. Dat geeft ze een basis waar ze hun hele leven profijt en plezier aan zullen beleven. En waarmee ze zich kunnen ontwikkelen tot een evenwichtige volwassenen met een positief zelfbeeld.

Mijn visie op de ontwikkeling van het jonge kind heeft zich gevormd door mijn ontwikkeling als kind, heerlijk buiten op de boerderij bij de staatsbossen, door een lieve, zorgzame moeder en een rechtvaardige vader, en door drie gezellige zusjes. En mede vanuit de antroposofie. 

Vanuit de antroposofische kijk wordt er de eerste zeven levensjaren van de mens besteed aan de bouw van het lichaam tot aan het wisselen van de tanden. Daar gaat zoveel kracht in zitten dat je de kinderen nog niet moet aanspreken op cognitief gebied. Eerst moet de fundering goed zijn voordat je een huis kunt gaan bouwen. Het kind is in deze eerste zeven jaren druk bezig met zichzelf en zijn lijf te leren kennen. Je fijn en vertrouwd gaan voelen in je eigen lijf is daarbij van essentieel belang voor de verdere ontwikkeling.


Wanneer kinderen vier jaar gaan worden en soms ook wel eerder gaat het slaapje verschuiven. Soms zie je dat kinderen niet meer slapen en dan wanneer ze naar de kleutergroep/school gaan hebben ze weer slaap nodig om één en ander te verwerken. Op de opvang De Kleine Beer, waar de kinderen gemiddeld 10 uur per dag zijn, gaan alle kinderen naar bed. Ook de bijna 4 jarige kinderen. Het belang van even rust of gezonde slaap is op een opvangdag belangrijk. Een opvangdag is veel drukker dan een dagje thuis zijn. Er is voortdurend drukte, beweging en sociale interactie, kortom veel prikkels. Rustmomenten zijn ook essentieel voor de opbouw van organen en het verwerken van ervaringen. Ook is het een moment dat de baby’s een fles krijgen of even het rijk/rust alleen hebben. Wanneer kinderen in slaap vallen is het fijn als ze iig 1 uurtje slapen.